• ismerje az anyag szerkezetét,
  • ismerje a periódusos rendszer kiépülésének elvét, az elemek rendszerezését,
  • ismerje a legfontosabb elemcsoportokat, az elemeket és vegyületeiket,
  • ismerje a tanult anyagok jellemző tulajdonságait, előállítását, szerepét és alkalmazásukat a mindennapi életben, az iparban és a gazdaságban,
  • sajátítsa el a tanult anyagok biztonságos felhasználásának módját,
  • tudja értelmezni a megismert kémiai átalakulásokat,
  • szerezzen gyakorlatot a kémiai átalakulások jelölésében, a reakcióegyenletek mennyiségi értelmezésében,
  • tudjon megoldani egyszerű számítási feladatokat,
  • legyen tisztában a környezetet veszélyeztető hatásokkal, ismerje azok csökkentésének, illetve elhárításának lehetőségeit,
  • ismerje a társadalom növekvő energiaigényét, a legfontosabb energiaforrásokat és vegyipari eljárásokat, azok társadalmi és környezeti hatásait,
  • ismerje a tápanyagok összetételét, élettani szerepét, az egészséges táplálkozás alapelveit,
  • tudja használni az egyszerű laboratóriumi eszközöket,
  • tudja értelmezni a különböző háztartási vegyszerek használati utasításait,
  • tudja kémiai ismereteit szabatosan néhány mondatban elmondani vagy leírni,
  • tudja a jelenségek vizsgálata során szerzett tapasztalatait, megfigyeléseit szóban vagy írásban pontosan rögzíteni,
  • tudja használni az iskolai könyvtár ismeretterjesztő könyveit és folyóiratait ismereteinek kiegészítésére.
  • Évente egy projektmunka készítése