Főoldal | Archívum | 2012./13. tanév

Egészségnap a suliban !

                      

2013. május 10-én tartottuk iskolánkban az Egészségnapot.

 

A gyerekek már napokkal korábban megkezdték a készülődést. Olyan plakátokat készítettek, amelyek egy-egy gyógynövényt ábrázoltak, valamint a növények jótékony hatásait ismertették.

 

Mivel az egészséges életmódhoz elengedhetetlenül fontos a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás, így ennek szellemében kvízfeladványokkal, gyorsasági és ügyességi versenyekkel és egészséges- finom uzsonnával ünnepeltük ezt a napot.

A találós kérdések között olyan feladványok is szerepeltek, amelyek a mindennapi életünkre is kihatással lehetnek. A gyerekek azt is tudatosították magukban, hogy egy hétköznapi tüsszentés esetén mi és hogyan illik, avagy nem illik.

 

Rendezvényünk keretén belül számos vetélkedővel ünnepeltük az egészséges életmódot. A részvevők helyszínenként különböző szimbólumokat tartalmazó kártyákat gyűjtögettek, amiket egy-egy gyógynövényeket tartalmazó cukorkára válthattak be.

 

Az ugrálókötelezés, a hullahoppozás és az ügyességi versenyek egyaránt mozgást igényeltek, ezért nemcsak a gyerekek állóképessége fejlődött, hanem a versenyszellem is egyre nőtt bennük.

 

Házi Egészségnapunk zárásaként - a szülők saját sütésű - teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerét fogyasztottuk el, amelyet a vidám színekben pompázó friss zöldségekkel díszíthettek a gyerekek. Az íz- és színkavalkád megörvendeztette a résztvevőket.

 

Köszönjük a résztvevő szülők segítőkész munkáját !

A program az Arcadia Reklámügynökség támogatásával valósult meg, amely biztosította rendezvényünk számára a Graham liszteket és a Verbena gyógycukorkákat.

 

Reméljük, hogy a következő tanévben is lesz még részünk ilyen és ehhez hasonló programokban.

 

2014.03.02

A 6.b. és a 8. c. osztályok látogatása a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárba ...

A Gyulai István Általános Iskola 6.b és 8.c osztályos tanulói újabb tanulmányi kirándulást tettek. a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központjába, a gyönyörű Wenckheim-palotába ...

 

Bővebb beszámoló és képek a »  8.c részéről  ill.  a  6.b  képei    

" A sárkányok a mesékben a kincset, a királylányt őrzik, a könyvtárban pedig a tudás őrzői. " - hangzott el a figyelemfelkeltő mondat. Az ismertetőt követően a tanulók csoportokba rendeződtek és feladatokat kaptak, melyet a könyvtári katalógus segítségével és egy kis találékonysággal hamar megoldottak. Ezek után megkezdődött az idegenvezetés Enikő nénivel. Tájékoztatást kaptunk a kastély volt tulajdonosáról, Wenckheim Frigyes grófról, a palota tervezőjéről Ybl Miklósról és építőjéről Meining Artúrról. Az oszlopos - pontosabban aszimmetrikus törpefigurák által tartott előcsarnokot átszelvén a császár-lépcsőn át a Főbejáratot lehetett szemügyre venni. Mindezek után került sor a fogadóterem megszemlélésére. A terem gazdagon díszített neobarokk stílusban épült, akár a többi. Jobbra a grófnő arany budoárja várta a fürkésző tekinteteket. Tovább haladva az egykori dohányzó sötét falai és a karzatra vezető fa csigalépcsők várták a kíváncsiskodó osztályt. Egy ajtó mögött pedig a női fogadószoba férfi ikerpárja pompázott ezüst-kék színeiben. Később az idegenvezető bepillantást engedett az irodalmi és nyelvi olvasóterembe, az általános olvasóterembe, a művészeti olvasóterembe, a bölcsészeti olvasóterembe és még több olvasóterembe. Mindenütt ugyanazt az ellenállhatatlan és gyönyörteljes érzést lehetett belélegezni. Végül a bálterem is bemutatásra került. Ott minden egyes lépés közelebb repít az 1900-as évekhez. De mi itt vagyunk a XXI. században. Amikor a többség ráeszmélt erre a gondolatra, kapva a pillanaton, kérlelni kezdték az osztályfőnököt, hátha van rá mód, hogy néhány diák beköltözhessen. Erre sajnos nincs lehetőség, de beíratkozni lehet.

 

Én mindenesetre beíratkozom ! :-) "

 

A cikket Zechmeister Dominika A. írta, a fotókat Zsidó Eszter készítette

2014.03.02

Mi Micsoda levelező játék fővárosi döntője a Szépművészeti Múzeumban

           

Május 23-án 14 órakor a Szépművészeti Múzeumban tartották a döntőt. A versenyt egy kétfordulós levelezős feladatlap előzte meg, amelyhez a Mi Micsoda könyvsorozat három részét kellett elolvasni. (Maják,inkák,aztékok, Az ókori Egyiptom és A világ hét csodája című köteteket)

A megnyert kerületi verseny után egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a gyerekek a Szépművészeti Múzeumban. Az előadás az ókori Egyiptomról szólt. Készülni kellett még egy 3 perces jelenettel, amely egy általunk választott magyar „csodáról” szólt. Széchenyi István Lánchídjának történetét játszottuk el.

Végre elérkezett a döntő. Nagyon érdekes és szórakoztató feladatokat kaptak a csapatok. Voltak írásbeli és szóbeli munkák, megtűzdelve az élvezetes jelenetekkel. Végül az előkelő 6. helyezést érték el a fiúk. (A verseny erősségét mutatta, hogy az első és a hatodik hely között csak 8 pont volt.)

Komoly ajándékokkal és egy élvezetes délután emlékével tértünk haza.

 

Gratulálunk a szép eredményhez!

 

A felkészülés és a vetélkedő képei

2014.03.02

Kerületi Atlétika verseny- I. – II. korcsoport

2013. május 22-én délután rendezték a Csepeli pályán a kerületi Atlétika versenyt, melyről tanulóink igen szép eredményekkel tértek haza. Az alábbi versenyszámokban kellett helyt állniuk a gyerekeknek:

1. 40 m-es futás

2. kislabda hajítás

3. szemtől- szembe váltó 50 m-en.

Eredmények:

I. korcsoport – lány kerületi II. hely

                 

Agárdi Hanna 2.a            

Bánkúti Vivien 2.a          

Hegyi Janka 1.a               

Horváth Lili 3.a egyéni II. hely   

Sárdi Kamilla 2.a

Szabó Tímea 2.a               

I. korcsoport- fiú kerületi II. hely

                 

Huzsvár Erik 3.a egyéni  I. hely

Spitzer Dénes 2.b

Spitzer Domonkos 2.a

Szabó Bálint 2.a

Szalay Zsombor 2.a

Sztojka Márk  2.b

II. korcsoport- lány kerületi  I. hely

 

Hosszú Nikolett 4.a       

Mohos Eszter 3.a  egyéni I. hely              

Nagy Anna 4.a  Nagy Róbert 4.a

Szikossy Szilvia 3.a egyéni  II. hely          

Szilvásy Kincső 3.a          

Tóth Melinda 4.a

II. korcsport -fiú kerületi  I. hely

 

Fehér Balázs 3.a

Molnár Botond 4.a

Nagy Róbert 4.a

Sárdi Bálint 3.s

Szalmás Bence 4.a  egyéni III. hely

Szili Gergely 3.s

 

2014.03.02

Játszótér megnyitó

 

Régen dédelgetett álmunk vált valóra, az új Játszóterünk átadásával május 17-én. Szülők, pedagógusok, gyerekek segítségével, együttes összefogásával, a volt tanuszodánk helyén lévő kopár terület, gyönyörű játszótérré változott.

 

A játszótér alapját előkészítő munkálatokban - két szombat délelőttjüket is feláldozva - nagy segítséget nyújtottak a 8.b osztály tanulói és az alábbi szülők:

 

Bedő Levente

Belánszky Béla - Németh Ágnes

Bruda Botond - Balás Julianna

Chipparello Stefano

Heller Ferenc - Tátos Viktória

Horváth Károly

Ilyés Elemér- Szász Anna- Mária

Kisbalázs Péter- Szikszai Judit

Kis László- Stadinger Szilvia

Kukely Márton- Chrapán Andrea

Marsovszky Gyula- Majsai Andrea

Nagy Sándor

Őzse János- Bolyhos Anikó

Páskó József- Vass Éva

Séra Tamás

Suba Imre- Budai Irén

Szabó Lajos

Szollát László – Visegrádi Zsuzsanna

A megnyitó ünnepségre kis műsorral is készült a 3.b osztály négy tanulója. Fajt Georgina, Reder Janka, Tisza Norbert, Vasilescu Csenge dalcsokra nyitotta meg az ünnepséget. Majd Csilla néni énekeltette és mozgatta meg a közönséget. Végül a hivatalos szalagátvágás után a gyerekek végre megrohamozhatták a várat. A Játszótér megvásárlását és a parkosítás költségeit Alapítványunk biztosította.

 

Köszönjük a szülők 1 % -os felajánlásait, segítő munkájukat és mindenkinek, aki hozzájárult bármilyen formában a Játszótér létrejöttéhez !

2014.03.02

Levelezőlap-tervező pályázat

A KULTI - Őrmezei Közösségi Ház által meghirdetett " Szeretem Őrmezőt " c. képes levelezőlap tervező pályázatán felsős rajzos tanítványaink igen szép eredményeket értek el.

A 6.c osztályból Halek Ádám I., Gyöngyösi Zsófia II. helyezést ért el. A 7.c osztályból Bardi Anna III., Nagy Eszter Különdíjban részesült.

                                       

2014.03.02

Indián délután

 

2013. június 13-án csütörtökön, a tanév utolsó előtti napján - napközis foglalkozás keretében - "Indián délutánt " tartottunk napköziseink számára. A gyerekek rövid időn belül kis indiánokká változtak. Sok-sok indiános feladat várta őket: arcfestés, álomfogó- készítés, totem- célbadobás, bölényvadászat íjjal, indián fejdísz készítése, célba gurítás, indián ujjbáb és könyvjelző készítése. Szerencsére indiánjaink egy foglyot sem ejtettek, és a skalpja is megmaradt mindenkinek.:):):)      A gyerekek remekül érezték magukat !

2014.03.02

Irodalmi virágoskert

A „ Hozz egy palántát ! ” akciónk folytatásaként született meg az ötlet, hogy idén egy különleges kertet hívjunk életre a gyerekek segítségével, az „ Irodalmi” virágoskertet.

 

Önálló könyvtári kutatómunkára épülő kellemes hangulatú, újszerű, élő és illatos szabadtéri kiállítás létrehozása volt a célunk.

A kiállítás alapját a tanulókkal közösen kiültetett növények és az elkészített kültéri faliújságon megtekinthető – az iskolai könyvtárban általuk gyűjtött - virágokhoz, virágokról, növényekről szóló versek, prózák, dalok alkotják, saját fotóikkal és rajzaikkal illusztrálva.

 

A projekt több hete kezdődött és több részből állt :

1.            A kert megtervezése – (parcellák elhelyezkedése, kültéri faliújság-elmélkedőpad kinézete, helye)

2.            Virágokról szóló irodalmi, művészeti alkotások (versek, mesék, novellák) keresése a könyvtárban.

3.            Az irodalmi források alapján ültetendő növények botanikai leírása, biológiai jellemzőinek (pl virágzás ideje, napszak, fénykedvelő, árnyéktűrő stb.) önálló felkutatása és alkalmazása a társulás létrehozásakor.

4.            Információs táblácskák, laminált tablók összeállítása (a vers vagy a prózarészlet + saját illusztráció (rajz vagy fotó) és a növény rövid leírása, bemutatása ... valamint rövid, kertavató műsorszám létrehozása, megalkotása.

... és eljött a Megnyitó! : - Ünnepélyes megnyitóműsor versekkel, idézetekkel, hangszeres bemutatkozóval, tornagyakorlattal, tánccal énekkel és ... vidámsággal ...

 

Lássuk a képeket:

          

2014.03.02

Siker a Herman Ottó Biológia Versenyen

 

Nagyszerű sikert ért el Tűz Boglárka (7.c) a Herman Ottó Biológia Versenyen. Miután megnyerte a kerületi fordulót, a fővárosi döntőn 2. lett. A három napos országos döntőn, melyen nem csak tudásukról kellett számot adni, hanem állóképességüket is bizonyították a versenyzők, a harmadik helyet szerezte meg.

Gratulálunk Boginak, valamint felkészítőjének Dr. Bánfalviné Stumpf Anikónak.

 

2014.03.02

Gyulaisok a felvidéki bányavárosokban

Iskolánk 55 hetedikes diákja 6 kísérővel a „ Határtalanul ” pályázat keretében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1.281.780,-Ft-os támogatásának köszönhetően három napos túrát tehetett a felvidéki bányavárosokban és a Szepességben.

 

A május 21-én induló társasággal jártunk Selmecbányán, az első magyar Bányászati Egyetem városában. Láttuk a pusztuló hajdani líceumot, ahova Petőfi is járt. Körmöcbányán, a magyar királyok pénzverdéjének helyszínén, ahol - Amerika felfedezése előtt - az akkor ismert világ legnagyobb aranykitermelését nyújtó Kárpát-medence nemesfémét dolgozták fel. Itt lejutottunk a bányába is, de mint egyik társunk írta: „aranyat sajnos nem találtunk”. Bár, először örültünk, mert ott csillogott egy nagy tömb, de elmondták, hogy nem minden arany ami…, szóval csak műanyag volt

 

Tanáraink arcán kisimultak a vonások, miután szállásunkon megtudtuk, hogy a közelben él néhány farkas család és egy anyamedve a bocsával. Ők már tudták, hogy a következő két éjszakán egyikünknek sem lesz kedve kiszökni a szállásról. Eljutottunk még Besztercebányára, Ótátrafüredre ahol messziről havat is láttunk, jártunk Szepes várában és a fekete városban: Lőcsén. Az utolsó napon meglátogattunk egy iskolát, ahol a fiúk focimeccset játszottak a helyiekkel. (Nem hoztak szégyent Pesterzsébetre, győztek 7 : 0 arányban.) Majd virágot helyeztünk el Rákóczi fejedelem sírjánál Kassán. Sok mindenre emlékezni fogunk a túrából, és már azt is tudjuk, hogy a Felvidéken élő magyarok, magyarok és nem szlovákok; bár Szlovák állampolgárok. Mint ahogy az erdélyiek sem feltétlen románok.

Lássuk a képeket !

                                        

2014.03.02

Kitűnők figyelem ! Ingyen strandolhattok !

                                                       

A nyári szünet elején jelent meg egy hír, mi szerint a kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező gyerekek ingyen használhatják a budapesti strandokat. A cikket olvasta egy kitűnőnk édesanyja. Érdeklődésére, hogy mi módon juthatna be gyermekeivel felfrissülni, nem kapott választ tőlünk sem, másoktól sem; mint ahogy mi sem jutottunk információhoz. Hála kitartó utánjárásának, megtudta a következőket:

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től kapott tájékoztatás szerint a XX., XXI., XXII. és XXIII. kerületi iskolákban kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező diákok a Csepeli Városgazda Zrt. üzemeltetésében működő Csepeli Strandot vehetik igénybe ingyenesen. A Strandot – a kerületi iskolák által leadott névsor alapján – a gyermek nevének bediktálásával és diákigazolvány felmutatásával ingyen igénybe vehetik a gyermekek. Amennyiben a belépésnél probléma adódik, kérem szíveskedjenek Juhász Editet felhívni (70-451-9020), aki a Csepeli Városgazda Zrt. Üzleti és Szolgáltatási osztályvezetője. A kitűnő bizonyítvány egyszeri belépésre jogosít.

2014.03.02

Jó a kítűnöknek !

  

Szenzációs hírünk van: augusztus 26 és 30.-a között (hétfőtől péntekig) a "kis zseniké" a cápás állatkert, hisz a kitűnő bizonyítványt felmutató általános iskolás korú gyerkőcök INGYEN látogathatnak el hozzánk - ha legalább 1 db teljes árú felnőtt jegyet váltó kísérővel érkeznek (1 gyermekhez 1 felnőtt jegyet kell váltani, vagy igazolni, hogy a több kítűnő gyermek 1 családhoz tartozik), és ez még nem minden! Minden okos kisgyermek egy páros mozijegyet is kap tőlünk! Gyertek, poroljátok le a biziket, mielőtt visszaadnátok azt a suliban !

2014.03.02

Esemény naptár

Naptár

2020. szeptember 25. péntek  39. hét

Névnapok ma:

Eufrozina

Névnapok holnap:

Jusztina

Drónnal támogatott oktatás

 

 

Szep
25
Nincs esemény
Nincs esemény
Szep
26
Nincs esemény
Nincs esemény
Szep
27
Nincs esemény
Nincs esemény
Címünk
Gyulai István Általános Iskola 1202 Budapest, Mártírok útja 205.
OM azonosító: 035160
Telefon és Fax
Telefon: (06-1) 285-42-48
Fax: (06-1) 285-42-46
Igazgatói iroda: (06-1) 285-42-46
Ig.helyettesek: (06-1) 421-54-20
Alapítvány
Stromfeld Aurél Általános Iskola „a Diákokért 50 éve ” Alapítvány
Az alapítvány adószáma:
18252453-1-43
Copyright © 2014 - Gyulai István Általános Iskola